Dla fanatyków kuchni, która zapełni żołądek po brzegi, pozwalając na niebagatelne poczucie sytości, idealną ideą jest kuchnia italiano, a w następstwie tego nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich potraw na całym globie, a dania którymi się szczycą, stały się kompatybilnymi gośćmi na stołach w domach wielu ludzi, także Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż blisko kuchni francuskiej oraz greckiej, to jedna z w największym stopniu popularnych kuchni, a dzieje się tak za sprawą korzystania z kolosalnej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej również przypraw, ale oraz parmezanu – sera, który ubóstwiają wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces swojej popularności kuchnia włoska zawdzięcza wspomnianym wyżej przyprawom, do jakich przynależą między innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon oraz bezsprzecznie rozmaryn. Oprócz tego, Włosi lubią również pomidory, oliwki, czosnek oraz naturalnie cebulę.

Pizzeria w Krakowie

Złączenie stosownych składników z trafnymi przyprawami daje niesamowite wrażenia oraz sprawia, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest specjalnością kuchni włoskiej i co wyróżnia ja spośród innych? Największym pozytywem tej kuchni jest jej różnorodność – prócz standardowych znanych nam dań takich, jak makaron lub pizza, kuchnia włoska proponuje o wiele więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To oczywiście w owocach morza oraz daniach mącznych oraz – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.