Autentyczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?

Restauracje włoskie to w kraju najbardziej popularny rodzaj restauracji. Cenimy włoskie jedzenie gdyż jest pyszne, treściwe i ceszy oko. Bez wątpienia najczęściej wybieramy takie przysmaki jak pasty. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską próbują mniej znane dania – canelloni, gnocchi czy desery włoskie.
Szukając dobrej włoskiej restauracji warto przyjrzeć się kilku istotnym elementom: jak wiele składników rzeczywiście jest sprowadzanych z Włoch, czy w karcie są też nie tak typowe dania, czy lista win, oferuje klasyczne włoskie wina. Włoskie potrawy to duża różnorodność i dania z wielu zakątków Włoch. W najlepszej restauracji poczujemy naturalny klimat Włoch.

Włoska kuchnia nie jest trudna, ale to wcale nie oznacza, że że nie jest dobra Z czystym sumieniem można uznać, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni w Europie .

Wykwintne wino włoskie

Jakakolwiek szanująca się restauracja włoska, która aspiruje do bycia eleganckim punktem na kulinarnej mapie regionu, nie powinna zaniedbywać wina. Obiad koniecznie musi obejmować również wino. Odrobina alkoholu to przy włoskim obiedzie czy kolacji reguła. Restaurants near Main Market Square Klasyczne włoskie wina to przede wszystkim toskańskie chianti, kalabryjskie lamezia oraz noto z Sycylii. Restauracja włoska – jeśli rzeczywiście ma być postrzegana jako typowa włoska trattoria, powinna mieć bogatą kartę win.

Klasyczna kuchnia włoska

Chcąc poznać wyjątkowość włoskiego gotowania bez cienia wątpliwości warto wybrać się do restauracji, która potrafi przygotować nie tylko placek pizzowy i makarony.
Zobacz film