Życie bez glutenu – czy gluten jest rzeczywiście niekorzystny?
Czasami skorzystanie z porad dietetyka to najlepsze rozstrzygnięcie. Z jakiego powodu? Bo na świecie pojawia się dużo mitów, które dotyczą pożywienia. Chociażby mit odnośnie do glutenu. Dużo osób uważa, że gluten jest szkodliwy. Naturalnie, jest – problem polega na tym, że tylko dla co niektórych ludzi. Towary mleczne również są wrogie dla alergików. Wobec tego przed zmianami żywieniowymi należy zwrócić się po radę do dietetyka, jaki zaleca rozmaite testy oraz sprawdza, czy nie jesteśmy alergikami. Ludziom trudno jest wybrać się do specjalisty w dziedzinie odchudzania, albowiem nie pragną się przyznać że mają jakikolwiek problem. Sami selekcjonujemy dietę odchudzającą licząc na to, że nam się uda i, że szybko uzyskamy ładną oraz szczupłą postawę. Tymczasem prawda bywa całkiem inna oraz nierzadko nie udaje nam się. Dieta odchudzająca nie funkcjonuje czy też po prostu nie mamy siły na to, żeby stosować ją tak długo jak jest zapisane w jej założeniach. Największym błędem jest stosowanie kilku rodzajów diet, jedna po drugiej i przerywanie ich po niedługim czasie oraz wracanie do starych nawyków żywieniowych. Z jakiego powodu? Ponieważ organizm rozpoczyna przyzwyczajać się do tego, że odpowiednia ilość jedzenia zostaje mu odebrana, nie dostarcza mu się kalorii w takiej liczbie jakby potrzebował oraz rozpoczyna się bronić kiedy tylko jest ich mniej. Nadwrażliwość na gluten Ta obrona skutkuje gigantycznym zwolnieniem metabolizmu, przez co to co spożyjemy będzie się odkładało w organizmie ludzkim, szczególnie, jeżeli niespodziewanie zjemy zanadto niemało. To podstawowy błąd odchudzających się, poprawniej w następstwie tego rozpocząć jedną długotrwałą dietę jednak nie przekształcać jej.
Zobacz filmik